Thanoskondylis's Weblog

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ ! – WELCOME MY FRIENDS!

ΝΑ ΣΚΥΛΟΣ, ΝΑ ΜΑΛΑΜΑ (πώς πρέπει να φερόμαστε στα σκυλιά)

Posted by THANOS KONDYLIS στο 14/09/2013

Λένε ότι είναι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου. Μπορεί… Λένε ότι είναι φύλακας άγγελος. Μπορεί… Αλλά του φερόμαστε σωστά; Οι σκύλοι είναι ως ένα βαθμό όλα τα παραπάνω, αλλά θέλουν και την κατάλληλη στάση μας απέναντι τους. Να τι συμβουλεύει ένας ειδικός εκπαιδευτής σκύλων (εφημ. ΤΟ ΒΗΜΑ Κ, ΒΗΜΑ SCIENCE, 30-10-2011, σ. 6-7):

«…  νομίζουμε μερικοί ότι ξέρουμε αρκετά για να γίνουμε στη στιγμή και χωρίς πολλή σκέψη οι καλοί κηδεμόνες ενός οποιουδήποτε σκύλου, είτε τον «σώσαμε» από τις δυσκολίες του δρόμου είτε πληρώσαμε αρκετά χρήματα για να τον φέρουμε στο σπίτι από τη βιτρίνα (και τις κακουχίες) ενός καταστήματος για κατοικίδια. …

«Αυτός που παίρνει έναν σκύλο στο σπίτι γίνεται ο θετός γονιός του. . Το πιο σωστό είναι να αισθάνεται κάποιος “κηδεμόνας” του σκύλου του. Να ξέρει ότι ο φόβος – λίγος ή πολύς, δεν έχει σημασία – φρενάρει, ακόμη και σταματά τη δυνατότητα επεξεργασίας των διαφόρων ερεθισμάτων από τον εγκεφαλικό μηχανισμό μέσω του οποίου μαθαίνει ο σκύλος. . Οταν τρομάζουμε τον σκύλο μας φωνάζοντας “μη” ή τον πονάμε τραβώντας το λουρί ή τον χτυπάμε, . Στην πραγματικότητα όμως η επικοινωνία διακόπτεται».

 …« επιβραβεύουμε συστηματικά κάθε επιθυμητή συμπεριφορά μειώνοντας κάθε ανεπιθύμητη. Σε καμία περίπτωση δεν μιλάμε επιτακτικά ή απειλητικά (λέγοντας ΜΗ) στον σκύλο και δεν τον χειραγωγούμε τραβώντας το λουρί του! …

Ο πεντάλογος του κηδεμόνα ..

· Να έχει χώρο δικό του.

· Να τον αφήνεις να κοιμάται και να έχει ησυχία. Μερικοί δεν κλείνουν καν την τηλεόραση και ο ήχος τον ενοχλεί πολύ.

· Τα καινούργια πράγματα να μπαίνουν στο πρόγραμμα σταδιακά και με ευχάριστους συσχετισμούς (φαγητό, παιχνίδι).

· Ο,τι επιβραβεύεται να επαναλαμβάνεται.

· Οταν το ζώο βρίσκεται σε υπερένταση δεν το κοιτάζουμε καν, μιας και η προσοχή μας είναι από τις μεγαλύτερες επιβραβεύσεις! Διαφορτικά η υπερένταση πολλαπλασιάζεται και διαιωνίζεται».

Και ας μη συγχέουμε τα παιδιά με τα σκυλιά. Τα παιδιά τα μεγαλώνουμε για να φύγουν από κοντά μας, ενώ με τα σκυλιά συμβαίνει το αντίθετο.

Σαφέστατα και υπάρχουν περιπτώσεις που θα μαλώσουμε τον σκύλο μας, χωρίς όμως να ασκούμε επάνω του βία. Ο τόνος της φωνής μας θα είναι ανάλογος με την περίπτωση. … Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ασκούμε βία επάνω στα σκυλιά, ούτε με το χέρι ούτε με…  εφημερίδα..

· Οι σκύλοι δεν καταλαβαίνουν ολόκληρες λέξεις. Τα ονόματά τους αρκεί να είναι μονοσύλλαβα ή το πολύ δισύλλαβα. Και από αυτά κάποιο χαρακτηριστικό ήχο πιάνουν. Οι ερευνητές διεπίστωσαν ότι από τη λέξη «sit» (δηλαδή «κάτσε») πιάνουν μόνο τον ήχο του t.

· Παίρνοντας σκύλο από κατάστημα έστω και με πιστοποιητικό δεν έχουμε εξασφαλίσει ότι έχει περάσει τα καλύτερα ως τότε. Και αυτός και η μητέρα του.

· Δεν μαθαίνει ο σκύλος με τη βία. Και βία είναι ακόμη και τα απαράδεκτα ηλεκτρικά κολάρα που πωλούνται σε καταστήματα και τον φιλοδωρούν με ένα ηλεκτροσόκ ακόμη και όταν πάει να γαβγίσει.

· Ο περίπατος δεν είναι απλή διαδικασία. Πρέπει να μάθεις κι εσύ και το ζώο να μην τραβάει ο ένας τον άλλον προς διαφορετικές κατευθύνσεις. …

o σκύλος που δαγκώνει δείχνει ότι δεν έχει μεγαλώσει σωστά. …

o σκύλος δεν εκπαιδεύεται εξίσου αποτελεσματικά σε οποιαδήποτε ηλικία. …

τα αδέσποτα αναπτύσσουν με τον χρόνο και τις δυσκολίες που συναντούν μια εκπληκτική συμπεριφορά. Σέβονται τις καταστάσεις που συναντούν στον δρόμο τους, επιβιώνουν και έχουν αξιοπρεπέστατη συμπεριφορά. …   «

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΑΡΘΡΟ

——————————————————————————————————————————————————————————————-

ΚΑΛΑ ΒΙΒΛΙΑ στο AMAZON και  ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ e-books στο AMAZON

ΚΑΛΗΜΕΡΑ

.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: