Thanoskondylis's Weblog

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ ! – WELCOME MY FRIENDS!

η ΖΙΜΕΝΣ στην ΕΛΛΑΔΑ : μια σύντομη αναδρομή (2)

Posted by THANOS KONDYLIS στο 14/10/2013

Η ιστορία της ΖΗΜΕΝΣ στην Ελλάδα αρχίζει από τις αρχές του εικοστού αιώνα. Θα παρουσιάσω εδώ μια σύντομη ιστορική αναδρομή και μερικά στοιχεία που έχω μαζέψει. Νομίζω ότι είναι διαφωτιστικά, έστω από ιστορικής άποψης :

Συνεχίζω την ιστορία για τη Ζήμενς μετά τον πόλεμο. Είναι από το εξαιρετικό άρθρο του ΤΑΚΗ ΚΑΤΣΙΜΑΡΔΟΥ στο ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ (30-01-2010), σ. 55.

Το σκάνδαλο Siemens επί των κυβερνήσεων Παπάγου και Καραμανλή, με αποδιοπομπαίο τράγο τον Μαρκεζίνη, εξελίχθηκε το 1953-55 σε πολλαπλές φάσεις: Το 1953 ο υπερυπουργός Συντονισμού Σπ. Μαρκεζίνης (νούμερο 2 στην κυβέρνηση του στρατάρχη Αλ. Παπάγου) έχει αναλάβει μυστική δέσμευση. Τα μελλοντικά έργα για τον ΟΤΕ και την ελληνική ραδιοφωνία θ΄ αναλάμβαναν οι δυτικογερμανικές εταιρείες Siemens-Telefunken. Υποτίθεται ότι αυτό γίνεται για να διευκολυνθεί η παροχή γερμανικών πιστώσεων στην Ελλάδα. Ερήμην της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού! Τον επόμενο χρόνο προκηρύσσεται σχετικός διεθνής διαγωνισμός. Οι Δυτικογερμανοί αποκαλύπτουν τη συμφωνία, αξιώνουν την τήρησή της και προκαλείται πολιτικός σεισμός. Η κυβέρνηση αποδέχεται (τέλη 1954) τη μυστική συμφωνία ως προς τον ΟΤΕ για να μη χαθούν οι γερμανικές πιστώσεις. Στο μεταξύ ο Μαρκεζίνης έχει εξουδετερωθεί πολιτικά. Ο πιθανότερος ως τότε διάδοχος του Παπάγου έχει παραιτηθεί από υπουργός και τεθεί εκτός κόμματος.

Ως «αρχιτέκτονας» της περιθωριοποίησης εμφανίζεται ο υπουργός Εξωτερικών και αντιπρόεδρος Στ. Στεφανόπουλος. Βασικό εργαλείο του είναι ο αντιπρόσωπος της Ζίμενς – Τελεφούνκεν στην Αθήνα Ι. Βουλπιώτης. Μια σκοτεινή φυσιογνωμία με ναζιστικό παρελθόν, αλλά παράγοντας του μετεμφυλιακού κατεστημένου. …

Ο νέος υπουργός Συντονισμού Π. Παπαληγούρας, που διαπραγματεύεται με τη Ζίμενς, καταλήγει σε συμφωνία (μέσα 1955). Το κείμενο προωθείται εσπευσμένα στη Βουλή. Ξαφνικά, ανακύπτει μείζον ζήτημα. Ο υπουργός και ο υφυπουργός Δημοσίων Εργων (Κ. Καραμανλής και Κ. Παπακωνσταντίνου) χαρακτηρίζουν τη σύμβαση ασύμφορη. Ο πρώτος υποβάλλει παραίτηση, που δεν γίνεται αποδεκτή. Η υπογραφή αναβάλλεται. Στις αρχές Αυγούστου ο Βουλπιώτης με επιστολές του προς τον πρωθυπουργό δίνει κι άλλες διαστάσεις. Υποστηρίζει ότι γύρω από τη συμφωνία έχει στηθεί χορός δωροδοκιών. Ο Παπακωνσταντίνου, καταγγέλλει, ζήτησε 100.000 δολάρια για να συναινέσει κι άλλες 1.000 χρυσές λίρες Αγγλίας για άλλο γνωστό πρόσωπο! Η «απάντηση» του υφυπουργού είναι ότι ο Βουλπιώτης αξίωνε να προσληφθεί ως τεχνικός σύμβουλος για μια δεκαετία με αμοιβή 1 εκ. δολάρια! Ανοιξε «οχετός», όπως σημειώνεται στον Τύπο της εποχής, ενώ η αντιπολίτευση ζητεί την παραίτηση της κυβέρνησης.

Αναγγέλλεται από την κυβέρνηση διεθνής διαγωνισμός για την προμήθεια του τηλεπικοινωνιακού υλικού. Κατά τον Καραμανλή επιβαλλόταν, πια, να επιδιωχθεί η αποδέσμευση της κυβέρνησης, «διότι και η πλέον έντιμος και συμφέρουσα εις το Δημόσιον σύμβασις, εάν υπεγράφετο με τη Ζήμενς θα ήτο διαβλητή». Ετσι, έκλεισε στη φάση αυτή το σκάνδαλο, για να μεταφερθεί τους επόμενους δύο μήνες στα δικαστήρια, ως απλή υπόθεση συκοφαντικής δυσφήμησης μεταξύ Παπακωνσταντίνου και Βουλπιώτη (ο τελευταίος καταδικάστηκε σε 18μηνη φυλάκιση).

Ο πολιτικός επίλογος γράφτηκε με την έκδοση του πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής, που τα φόρτωνε όλα στους Μαρκεζίνη και Καψάλη. Οσο για τους Δυτικογερμανούς, η συνέχεια ξεπερνούσε κάθε προσδοκία τους. Το 1956 η κυβέρνηση Καραμανλή δίνει στη Siemens τη μερίδα του λέοντος για τον τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό! Μάταια ο Κ. Μητσοτάκης (βουλευτής τότε των Φιλελευθέρων) ζητούσε να μάθει στη Βουλή «ποίοι λόγοι συντρέχουν ώστε να παραμερισθή η τελευταία μειοδότις εταιρεία και να κατακυρωθή το έργο στη Ζήμενς, μετά τα όσα συνέβησαν»…

          Ο Σπ. Μαρκεζίνης (χαιρετά με το καπέλο) με τον Θ. Καψάλη (δεύτερος από πάνω) πάνε ταξίδι.

 …. Πολιτικά παιχνίδια
Ο Μαρκεζίνης και ο διάδοχός του στο υπουργείο Συντονισμού Καψάλης καταγγέλλονταν ότι για να επιτευχθεί η οικονομική συμφωνία για τις «γερμανικές πιστώσεις» χρησιμοποίησαν τον αντιπρόσωπο της Ζήμενς στην Ελλάδα Βουλπιώτη. Για τον σκοπό αυτό κι άλλες «δουλειές». Το όλο ζήτημα έβλαψε «τας εξωτερικάς σχέσεις της Ελλάδος και την διεθνήν πίστιν της». Την υπόθεση ο Μαρκεζίνης κατήγγειλε ως σχέδιο πολιτικής εξουδετέρωσής του και εργαλείο στην κούρσα διαδοχής του Παπάγου.

Τ. Κατσιμάρδος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

——————————————————————————————————————————————————————————————-

ΚΑΛΑ ΒΙΒΛΙΑ στο AMAZON και ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ e-books στο AMAZON

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: